* Karaveli Yoga & Plates

Gebelik süresince düzenli yapılan yoga programı ile hamile kadının fiziksel kondisyonu korunur. Yani gebeliği arttıkça hareketlerindeki yavaşlama azalır, daha hafif hisseder, daha aktif olur, kendini birtakım şeylerden kısıtlamaz, ki bu çok önemlidir. Çünkü gebelik çok fizyolojik bir dönemdir. Dolayısıyla gebe olduğumuzda, "Aman gebeyim yürümeyeyim, uzanmayayım" diye bir şey yoktur!

Gebelik son derece fizyolojiktir. Doğum anına kadar demiyorum ki; taklalar atalım, koşalım... Ama mutlaka en üst noktasına kadar kapasitemizi kullanmalıyız! Bu, doğum için de çok faydalıdır. Ayrıca çocuğun gelişimi için de çok faydalıdır. Onun için bu kondisyonun korunmasında yoganın çok büyük faydalarını görürüz. Hamilelik yogasıyla duruş bozuklukları en aza indirgenir. Daha önce de bahsetmiştik; omurga bebeğin ağırlığı nedeniyle öne doğru çekilir, dolayısıyla omurgadaki bu çekilme, gebelik uzun bir süreç olduğu için birtakım bel ağrılarına, sırt ağrılarına, bacak ağrılarına neden olur. Ama yoga yaparsanız bütün bu bel, bacak ve sırt ağrılarından kurtulursunuz. Çünkü yoganın hedef aldığı en önemli yer; kemiklerimiz ve eklemlerimizdir. Özellikle omurgamız hamilelikten çok etkilenir, çok önemli değişiklikler olur. Bütün bu değişikliklerin yarattığı sıkıntıları, ağrıları hafifletmek, belki de tamamen geçirmek bizim elimizde. Yoga yaparak bunu başarabiliriz. Solunum ve dolaşım sistemi güçlendirilir, çünkü bütün bu yazılarda da bahsettiğimiz gibi devamlı doğru nefes, doğru nefes egzersizleri yapılır. İşte, bütün bunlar solunumumuzu çok güçlendirir. Gebelikte zaten oksijen ihtiyacımız artar. Çünkü hem kendimize hem de taşıdığımız bebeğe oksijen sağlamak zorundayız. Doğru nefeslerle oksijen alımını arttırırız. Doğru solunuma bağlı dolaşım sistemimiz rahatlar, güçlenir. Ayrıca gebeliğin son aylarına doğru bu dolaşım bozukluğu nedeniyle ellerimizde ve ayaklarımızda ödemler oluşur ki, bu hamile kadını çok güç durumda bırakan, sıkıntılı bir durumdur. İşte, yoga yapmaya başladığımızda bunlardan tamamen kurtulmuş oluyoruz. Bu bence çok önemli! En önemli noktalardan biri de; bulantılara veda ediliyor. Yoga, gerçekten bulantıları en aza indiriyor veya tamamen geçiriyor. Bunu ancak yapan biri hissediyor, yani uzaktan hissedilecek bir şey değil. Mutlaka denemeliler, özellikle bulantı şikayetleri olanlar, ve sonuçlarını görmeliler. Aynı zamanda yoga, doğumun kolay olmasını sağlıyor, karın kaslarının ve omurgadaki değişikliklerin yeniden yapılandırılmasını ve doğru yere oturmasını sağlıyor.

HAMİLELİK SIRASINDA YAPILAN YOGANIN DOĞUM SONRASINA ETKİSİ VAR MIDIR?

Doğum sonrası da doğuma hazırlık kadar önemli bir süreçtir. Yeni doğanı dünyaya tanıştırırken, aynı zamanda hızla yenilenmeli ve hamilelik döneminde vücudumuzda meydana gelen değişiklikleri eski haline getirmek için hamilelik sonrası yoga programı uygulamalıyız. Bebeğinizin kırkı çıkıncaya kadar onunla mümkün olduğu kadar yakın kalıp aranızda bir ömür boyu kalacak olan köprülerin temellerini attıktan sonra yoga programına başlayabilirsiniz. Bu programda uygulanan asanalar, yani duruşlar ile duruş bozuklukları düzelir, karın kaslarınız ve rahminiz hızla düzelir. Pranamayana, yani nefes çalışmaları ile daha huzurlu, daha dayanıklı ve daha sabırlı olursunuz. Bebeğinizle ilgili yersiz kaygılardan arınır, daha berrak düşünen bir anne olursunuz. Zaman zaman yeni doğan ile birlikte yapacağınız yoga duruşları, hem onun size beslediği güven duygusunun gelişmesine, hem de hoş vakitlerinizi oldukça faydalı geçirmenize neden olur.

Hamilelik yogası deyince...

Hamilelikte yoga programı için hazırlanan program, hamile kadına 5 altın anahtar vererek, hamilelik dönemini sağlıklı ve huzur içinde geçirmelerini sağlar. Huzurlu bir hamilelik ve normal doğum, yoganın faydalarından sadece bazılarıdır. Asıl önemli olan yoganın bebeğin fiziksel ve mental gelişimine olan katkılarıdır. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her hamile kadının arzusudur ve yoga bu konuda onlara çok yardımcı olur.

YOGANIN 5 ALTIN ANAHTARI

Yoga Asanaları, hamileliğin daha huzurlu geçmesi ve doğumun daha rahat olabilmesi için hamile kadının bedenini bu yeni duruma hazırlar. Bebeğe giden kan akımını artırarak onun daha iyi beslenmesini sağlar.

Nefes yada Pranayama teknikleri, hem annenin hem bebeğin daha iyi oksijenlenmesini ve yaşam enerjisi ile dolmalarını sağlar.

Mudra’lar ve Banda’lar’ın, üreme organları üzerinde güçlü etkileri vardır.

Meditasyon, hamilelik sırasındaki korkuları, endişeleri ve akıl karışıklıklarını gidermek için harika bir yoldur. Kadının farkındalığını artırarak bebek ile iletişime geçmesine, onun neden hoşlanıp neden hoşlanmadığını anlamasına yardımcı olur.

Derin Gevşeme, hamilelik sırasında ve doğum için fiziksel ve ruhsal gevşeme için mükemmel bir yoldur.

Bu dvd hazırlanırken özellikle doğum yaptıktan sonra bize çeşitli şekillerde geri dönen annelerimizin söyledikleri hem yolumuza ışık tuttu hem de bizi çok yüreklendirdi. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

"Ben Özlem Karakoç, hamilelik yogasından... 14 Şubat 2007’de doğum yaptım. Ondan önceki 2-3 hafta gelemedim, ama 6 ay sürekli yogaya devam ettim. Sayenizde çok güzel, rahat, mutlu bir hamilelik sürecim oldu, kızım ve ben size çok şey borçluyuz. En yakın zamanda ziyaretinize geleceğiz. Sevgiler, Saygılar..."

"Hamilelikte yoga programınıza katılmış annelerden biriyim. Bebeğimi 3 Şubat’ta normal doğumla dünyaya getirdim. Size çok teşekkür ederim. Yoga dersleri boyunca normal doğum hakkındaki yorumlarınızın doğum öncesi ve özellikle doğum anındaki konsantrasyonuma çok büyük katkısı oldu. Bakış açısına göre bir travma olarak nitelendirilebilecek doğum anı benim için yoğun bir konsantrasyon sonucu çok özel, unutulmayacak bir rahatlama ve mutluluk anına dönüştü. Bebek de ben de sağlıklıyız."  

 

Bu programa gebelikte ilk 3 aylık dönemi tamamlamış olanlar ve doktorundan izin alan anne adayları katılabilir.

Dersler pandemi sürecinin devam etmesi sebebiyle geçici bir süre ile zoom uygulaması üzerinden online olarak gerçekleşecektir.

Kayıt olmak için web sitwmizin "online dersler" bölümünü ziyaret ediniz.